Студенти-історики з Тернополя допомагають воїнам АТО (ВІДЕО)

ЗМІ про нас


Студенти-історики з Тернополя допомагають воїнам АТО

Маскувальну сітку студенти-історики почали плести ще два роки тому, коли дізналися, що її конче потребують на фронті. Тому активно взялися до роботи.


ЯРОСЛАВ БЕЗПАЛЬКО, студент групи ІС-22, історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка:

«Чому ми це робимо? В першу чергу від кожного з нас залежить, наскільки швидко прийде наша перемога, перемога України над тими сепаратистами, над тою нечистю, що зараз є на українському Донбасі. І тому ми вирішили так приєднатися до нашої спільної перемоги і зробити так, щоб вона прийшла якомога скоріше».


ІЛОНА ГУМНІЦЬКА, студентка групи ІС-22, історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка:

«Якщо ми прагнемо до перемоги, то нам все легко дається. Ми вчимося добре, старанно. А займаємося плетінням сітки по декілька годин після пар»


ІРИНА БЕРНАЦЬКА, студентка групи ІС-22, історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка:

«Ми робимо це з добротою, з любов’ю і вірою, що все буде добре там, де наші родичі, батьки, чиїсь друзі й кохані воюють. Ми розуміємо, наскільки їм там важко, наскільки вони жертвують собою. І тому витрачені отут одна-дві години після пар – це для нас є певна пожертва саме цим людям. Ця сіточка, яка може врятувати кілька життів, це є наша посильна допомога своїй Армії».

Для виготовлення сіток знадобилася понад тонна тканини різних відтінків зеленого кольору, яку фарбували із старих простирадл та наволочок, що їх приносили викладачі, студенти й небайдужі тернополяни.


ВОЛОДИМИР КІЦАК, доцент кафедри стародавньої і середньовічної історії ТНПУ ім. В. Гнатюка:

«Перший раз ми передали на фронт навесні 2015 р. близько 1000 квадратних метрів маскувальної сітки. Минулого семестру зв’язали й відправили у листопаді 2015 р. ще  600 квадратних метрів. Цього семестру ми плануємо передати ще 900-1000 квадратних метрів.

Минулого року на фронт пішов доктор історичних наук, професор педуніверситету Іван Зуляк. Вихованці історичного факультету всіляко підтримували свого наставника та 80 Львівську десантно-штурмову бригаду, в якій він служив.


ІВАН ЗУЛЯК, завідувач кафедри стародавньої і середньовічної історії ТНПУ ім. В. Гнатюка, доктор, професор:

«Особлива подяка студентам нашого історичного факультету, які підтримували не тільки сітками, які вони постійно плетуть, але й добрим словом. Вони телефонували, подавали теми курсових, які вони хочуть писати через рік, коли я повернуся. Вони завжди знали, що треба привітати із Новим Роком і Різдвом Христовим, з Великоднем. Я б ще хотів подякувати і гімназистам Тернопільської української гімназії імені Івана Франка, які також підтримували нас, і телефонували, і солодощі збирали, подарунки. Тобто підтримка була потужною. А без підтримки там дуже важко. Так що з цим все гаразд.»

Майбутні педагоги допомагають бійцям не лише маскувальними сітками, а й теплим одягом.


Оксана Ятищук, доцент кафедри стародавньої і середньовічної історії ТНПУ ім. В. Гнатюка:

«Іван Степанович Зуляк, який служив в АТО, зателефонував мені й сказав, що хлопці дуже мерзнуть – потрібні теплі шкарпетки. Ми зі студентами принесли з дому нитки й сиділи в’язали. Я не рахувала, скільки, але відправили ми дуже багато шкарпеток. В цьому році ми готуємо на наступну зиму. Зараз студенти на канікулах. Я в’яжу сама. До холодів пар 250-300 ми підготуємо. Вся проблема в тому, що в нас нитки вже закінчились. Вдома я вже попорола все, що можна.»


ВОЛОДИМИР МІСЬКО, голова фракції «БПП «Солідарність» в Тернопільській міськраді, викладач:

«Своїм прикладом вони показують, наскільки важливо бути патріотом. Не тільки на словах, не тільки розказувати, як ми любимо Україну, а кожноденною працею вносити свою лепту в нашу спільну справу, в нашу спільну загальну перемогу. Все, що мені залишається – це підтримувати своїх колег-викладачів, вишукувати матеріальні ресурси для того, аби цей процес був безперервним».  

Студенти та їхні наставники звертаються до всіх небайдужих тернополян з проханням допомогти необхідними матеріалами. Стару постільну білизну для маскувальних сіток та нитки для в’язання шкарпеток можна приносити до корпусу історичного факультету, що у Тернополі на вулиці Громницького 1а.


 Любов Гадомська, Андрій Черничук.

ТТБ



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси