ЗМІ про нас. Студенти та викладачі ТНПУ відправили на Схід чергову партію маскувальних сіток (ВІДЕО)

ЗМІ про нас

Студенти та викладачі ТНПУ

 відправили на Схід чергову партію

 маскувальних сіток



Сітки на фронт. Першу велику партію, виготовлену власноруч студентами та викладачами історичного факультету Тернопільського педуніверситету, відправили ще навесні 2015-го. Оскільки двоє викладачів факультету служили на Сході, перші такі маскувальні засоби поїхали у їхні бригади.  Загалом же, до цього часу, на Схід відправили сумарно близько 3800 квадратних метрів сітки.


ВОЛОДИМИР КІЦАК, доцент кафедри стародавньої і середньовічної історії ТНПУ ім.В.Гнатюка:

«Хлопці присилали фотографії, ми вже бачили танки, накриті нашими сітками, артилерію, накриту нашими сітками. Скажемо так: видно їх погано. Дуже сподіваюся, що російським безпілотникам буде видно ще гірше».

ЮРІЙ ЗАЙЛО, молодший сержант ЗСУ:

«Студенти історичного факультету нам роблять сітки, це теж для маскування необхідна річ. Хоча зараз волонтери не такі сильні, і люди зневірилися в цій війні, все рівно ми молимося на них і ми їх поважаємо».


Самі студенти розповідають: плетуть сітки, зазвичай, після пар або ж на перервах.

ІРИНА КРЕТ, студентка історичного факультету:

«Ми плетемо зигзагами, ми плетемо, загалом, щоб вони не були дуже такими гострими, не було прямих ліній. Ми можемо плести тканиною більш таких природних кольорів, які в природі, наприклад, зелений, чорний, коричневий. І також робили сітки на зиму білого кольору».  

АНДРІЙ БЛИЗНЮК, студент історичного факультету:

«На мою думку, плетіння сітки – це якийсь громадський обов’язок для нас, тому що ми, як громадяни цієї країни, повинні вкладати свій внесок у загальну справу. І, хоч це дуже крихітний внесок, все одно він якось допоможе нашій державі і армії, зокрема». 

НАТАЛЯ ВІЦЕНТА, студентка історичного факультету:

«Воно повинно йти не від думки, а від серця. Я думаю, що жити в своїй країні і не вважати себе її частинкою – це було би якось неправильно».  


Тканину надають небайдужі, фарбують її у домашніх умовах – у Володимира Кіцака на подвір’ї. Кольори обирають залежно від того, куди відправлятимуть сітку.

ВОЛОДИМИР КІЦАК, доцент кафедри стародавньої і середньовічної історії ТНПУ ім. В. Гнатюка:

«Сітки наші зараз і на Луганщині, і на Мелітопільщині. І ще плюс, наскільки розумію, весною наші сітки поїдуть ближче до кримського перешийка. Якщо ці сітки пересічно на Луганщину робимо більш зеленіші, а в Донеччину – більш такі тьмяні, чорно-коричневі, то на Чонгар доведеться робити коричневувато-жовтого кольору».  

Долучилися до студентів і місцеві представники «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Зокрема, придбали основу під сітки та фарбу для тканини.

ВІКТОР ШУМАДА, голова міської організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність»:

«Це дійсно хороша допомога нашим військовим, і ми такі акції завжди підтримуємо, долучаємось. Зрозуміло, що в студентів є, скажемо, фізична сила і бажання це робити, але не завжди є ті матеріальні засоби, які треба просто придбати, для того, щоб посприяти виготовленню таких сіток. Тому ми долучаємося. На майбутнє, ми також будемо долучатися до проведення подібних акцій».  

Цього разу сітки отримає 24-та окрема механізована Бердичівська Залізна бригада імені Князя Данила.

intb.te.ua


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси