У ТНПУ відбулися Кантівські наукові читання «Май мужність користуватися власним розумом!» (ФОТО)

У ТНПУ відбулися 

Кантівські наукові читання 

«Май мужність користуватися 

власним розумом!»



До 300-ліття з дня народження видатного німецького філософа Іммануїла Канта з ініціативи кафедри філософії та суспільних наук, проблемної групи «Cogito» в Тернопільському національному педагогічному університеті ім.В.Гнатюка відбулися наукові читання, присвячені вивченню творчості основоположника німецької класичної філософії. Крім студентів ОП «Аналітика суспільних процесів» у заході брали участь студенти та аспіранти інших факультетів університету, хто цікавиться і захоплюється філософією мислителя.


Відкриття кантівських наукових читань

Відкриття Кантівських наукових читань 


Під час читань учасники мали змогу дізнатися про маловідомі факти життя і творчого шляху кенігсберзького філософа, побачити прижиттєві видання його праць. Ґрунтовну доповідь і презентацію на цю тему підготували студенти історичного факультету Іван Бойко та Володимир Видаш. 


З головними відкриттями докритичного періоду творчості І.Канта присутніх познайомила студентка ОП «Аналітика суспільних процесів» Вікторія Боровска. Практична філософія І.Канта в світлі сучасних проблем моральності стала предметом аналізу студентки хіміко-біологічного факультету Юлії Садляк. Не залишилися осторонь уваги і педагогічні ідеї мислителя. Їх зміст  і значення для сучасної науки про виховання розкрила студентка хіміко-біологічного факультету Дарина Підгурська.  


Під час обговорень
Під час обговорень


Ґрунтовні знання критичної філософії І.Канта продемонстрували магістранти ОП «Аналітика суспільних процесів». Предметом їх дослідження стали її найскладніші частини – теорія пізнання (Анна Патра) та антропологія (Юлія Ревак і Ірина Зданяк). Великий інтерес викликала доповідь Христини Надали про надзвичайно важливі на сьогоднішній момент ідеї мислителя про вічний мир та війну.   


Своїми враженнями від творчості І. Канта ділиться доцент кафедри філософії та суспільних наук Любов Кондратюк
Своїми враженнями від творчості І. Канта ділиться доцент кафедри філософії та суспільних наук Любов Кондратюк


Наприкінці заходу учасники познайомилися із новими виданнями праць Іммануїла Канта, перекладеними українською мовою, а також зі стародруками, які зберігаються в фондах наукової бібліотеки ТНПУ ім.Володимира Гнатюка.


Виставка, присвячена творчості І. Канта
Виставка, присвячена творчості І.Канта


Нас всіх об’єднав І. Кант
Нас всіх об’єднав І. Кант


Галина Поперечна,

доцент кафедри філософії та суспільних наук,
керівник студентської проблемної групи «Cogito»


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси