У ТНПУ відкрили виставку «Дім твоєї творчості»  (ФОТО)

 У ТНПУ відкрили виставку 

«Дім твоєї творчості» 


Художні твори викладачів і студентів кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання факультету мистецтв представлені у фоє Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка під назвою «Дім твоєї творчості».

Урочисто відкривала виставку завідувачка кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання Марія Маркович, яка підкреслила талановитих, креативних і творчих студентів вишу, а представлені роботи є цьому підтвердженням. 
  
Виступає Марія Маркович
Виступає Марія Маркович

Доцент цієї ж кафедри Михайло Кузів, художник-живописець, архітектор і графік розповів, що їхні студенти – це переможці та лауреати Всеукраїнських і Міжнародних конкурсів, які радо зголошуються взяти участь, бо саме маленькі досягнення мотивують до великих перемог.

Роман Вільгушинський як досвідчений та професійний скульптор, доцент кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання детальніше розповів про етапи створення, використані матеріали та часову тривалість робіт.

Студент факультету мистецтв Любомир Заремба займається реставрацією пам'яток архітектури, живописом, графікою, а на відкритті виставки презентував свою роботу – скульптуру з гіпсу, яка назви немає. Любомир поділився, що назва обмежує сприйняття витвору, а повинна викликати емоції.
  
На фото Богдан Буяк і Любомир Зарегма
На фото Богдан Буяк і Любомир Заремба

Студент присвятив цій роботі такі рядки: «Серцю щосекунди потрібна відвага, аби відбивати свій такт, качати волинками легень повітря, розганяти кров гарячими жилами. Діти народжуються лише тоді, коли їх переповнює відвага настільки, аби заявити плачем про своє народження на все пологове. Режими виростали під впливом впевненості диктатора та ленінопади почались тоді, коли народу стало відваги взяти до рук болгарки, коли стало духу переступити на нову сторінку історії, стати на шлях незбагненний, шлях, котрим йдуть лиш сильні. В нашій історії немає легких рішень, завше вони нестерпні, завше болючі, завше страшні. Рішення, котрі змінюють долю, рішення нестерпно легкі. Найбільше відваги потребує боротьба із страхом, гнати його геть, наче пса паршивого, страчувати на шибениці, мов химеру». 


Прослухавши рядки тексту, ректор університету Богдан Буяк підкреслив, що вони можуть сміливо слугувати мистецькою назвою для скульптури, адже виникають емоції, які хотів викликати автор у глядачів.

А перший проректор університету Надія Дробик підкреслила важливість виставок у стінах ТНПУ, які дають можливість глядачам надихнутись та відпочити думками, переглядаючи цю красу.
  
Охочі першими відвідати виставку
Охочі першими відвідати виставку

Підтримка колег-викладачів
Підтримка колег-викладачів

Магістрантка Юлія Николюк також представила свої твори, але у новому жанрі – абстрактна робота. Під час створення картин використовувала акрилові фарби, здебільшого мідно-золотих і зелено-блакитних відтінків. Надихалась картинами зі спиртовими чорнилами, які красиво розтікаються по полотні та висихають, створюючи неповторні візерунки. А у роботі з акриловими фарбами потрібен більший контроль, постійний пошук кольорів і детально продумана поетапність. Студентка запевняє, що абстрактність повинна мати основні та другорядні деталі, щоб з-поміж цього було добре видно головне.

Також Юлія розповіла, що любить використовувати яскраві, контрастні кольори, що дуже сміливо для автора пейзажів: «Трава має різні забарвлення, не суто зелена, а з додаванням коричнево-жовтих і різних зелено-синіх відтінків. А для неба я використала жовтогарячі, рожеві та синьо-фіолетові кольори, які додавали роботі багатшого вигляду та відповідний настрій».

Переглянути праці викладачів і студентів кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання можна у фоє головного корпусу ТНПУ.
   
Роботи студентів і викладачів
Роботи студентів і викладачів

А також запрошуємо всіх охочих особисто поспілкуватись з авторами робіт на Дні відкритих дверей «Гостини в ТНПУ», який відбудеться вже цієї неділі – 21 квітня, початок о 10:00.

Пориньте разом із нами у прекрасний світ мистецтва.



Христина Надала
Фото Олександра Петлюка


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси