Студентки ТНПУ приєднались до культурно-просвітницького проєкту для внутрішньо переміщених осіб (ФОТО)

Студентки ТНПУ приєднались 

до культурно-просвітницького проєкту 

для внутрішньо переміщених осіб



У четвер, 18 квітня, відбувся захід під назвою «Іванна Блажкевич – жінка незламного духу» у світлиці «Просвіта». Він проводився у межах культурно-просвітницького проєкту для внутрішньо переміщених осіб під назвою «Відомі краяни», який уже другий рік поспіль знайомить із визначними постатями Тернопільщини. Організаторкою виступила просвітянка та філологиня Галина Шот.

Програма заходу розпочалась із вітального слова, яке дало зрозуміти, що попереду нас очікує неабияк цікава «подорож» у життя Іванни Блажкевич. Знайомство із нею започаткували учасники гурту «Пшеничне перевесло», які заспівали пісню під назвою «Там на горі, на Маківці».

Виступ гурту - Пшеничне перевесло
Виступ гурту - "Пшеничне перевесло"

Згодом про життя та діяльність письменниці із власних спогадів самої Іванни розповідали студентки-першокурсниці факультету філології і журналістики Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, які навчаються у групі Ж-14. Взяли участь: Анастасія Нагорна, Діана Сивак, Ольга Сеньків, Наталія Романовська, Каріна Грубенюк, Лідія Гуменна та Софія Магдич. Керівницею дівчат є доцентка кафедри журналістики  -  Тетяна Решетуха.

Подяка за участь у заході для Тетяни Решетухи
Подяка за участь у заході для Тетяни Решетухи


Студентки групи Ж-14
Студентки групи Ж-14


Протягом переказаних історій від  студенток – глядачі дізнавались різноманітні факти із життя просвітянки, а саме про написання твору у неповних 11 років, організацію притулків для голодуючих, отруєння донечок шоколадом та витримані 120 ударів від карального загону, який, на жаль, «подарував»  кульгавість до кінця її життя. Це лиш менша частина з того, що дізнались люди про громадську діячку, оскільки студентки донесли до авдиторії неаябияк великий переказ біографії Іванни Блажкевич.

«Надзвичайно рада була долучитись до цього проєкту. Дуже цікаво було дізнатись стільки фактів про письменницю. Вона, справді, є прикладом сильної української жінки. Захоплююсь нею!», -поділилась власними враженнями після виступу Анастасія Нагорна.

Варто зазначити, що впродовж розповідей глядачі мали можливість ще ближче відчути атмосферу, послухавши виконання українських пісень від «Пшеничне перевесло» та студенток Тернопільського фахового коледжу ТНТУ ім.І.Пулюя, керівницею яких була Тетяна Ликавська, а саме: «Там за лісом, за лугом» та вірш Тараса Шевченка «Садок вишневий коло хати..». Наступною хто познайомив ще краще із особистістю громадською діячки – стала Лариса Жила, яка є краянкою письменниці.

Розповідь Лариси Жили
Розповідь Лариси Жили

«Батько ввів розмови з нею, часто запрошували її у мою школу. Надзвичайно добра та інтелігентна жінка була..», - поділилась спогадами Лариса.

На захід також завітала почесна гостя – Марія Ратушняк, яка є волонтеркою «Десантно-козацьrого рою» та громадською діячкою.

Запрошена гостя - Марія Ратушняк Запрошена гостя - Марія Ратушняк

«Не забуваймо за допомогу для наших військових. Ми повинні триматись в єдності, оскільки біда чужою не буває», - закликала жінка.

Культурно-просвітницький проєкт завершився подякою для організаторів та переспівом патріотичної пісні «Ой у лузі червона калина».


Текст і фото: 
студентка першого курсу
спеціальності «Журналістика» 
Магдій Дарина


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси