Мистецтво як джерело віри: у в Біблійному саду ТНПУ відкрили нову інсталяцію

Мистецтво як джерело віри: у в Біблійному саду ТНПУ відкрили нову інсталяцію 


Алегоричний збірний образ “Голгофа” освятили у Біблійному саду Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Учора, 21 квітня, в рамках Фестивалю професій “Гостин ТНПУ”, відкрили нову мистецьку інсталяцію у вигляді розп'яття.

 Капелан ТНПУ отець Віталій, здійснивши чин освячення, розкрив тризначний символізм проєкту за християнським вченням. 

“Хрест — це древо Господнє, дерево, яке символізує життя, Христос перетворив Хрест у зброю, зробивши його знаряддям перемоги, це — символ подолання смерті, він надихає нас до перемоги, — зазначив священик. — Також Хрест — це страждання, яке проходив Христос на своїй дорозі, воно не вічне. Це ще одна наука, адже ці випробування, які випали на долю українського народу, матимуть кінець. Страждання — нас гартують і скріплюють. Це — приклад Христа”. 

Третє значення, відповідно до проповіді університетського капелана, це — властивість стати людиною через дотик до терпіння. Емпатія, бажання допомогти, розділити біль  — прагнення, що апелюють до найшляхетніших глибин людської душі. Кожен через Хрест має можливість стати людиною, зазначив отець Віталій, з побажаннями натхнення на подальші звершення, подолання труднощів і нашу остаточну перемогу. 

Проєкт Біблійного саду ТНПУ розроблений більш як п'ять років тому і, відповідно до його плану, сад розширюють висадженням спеціальних рослин та встановленням тематичних скульптур, до створення яких долучаються викладачі та студенти факультету мистецтв. На майбутнє планують створити нову інсталяцію на різдвяну тематику.  

 

Провідний фахівець зі зв'язків із громадськістю ректорату ТНПУ Оксана Чмиленко 



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси