ЗМІ про нас. У Біблійному саду педагогічного університету (ФОТО) з’явилася нова скульптура – «Голгофа» ЗМІ про нас

У Біблійному саду 
педагогічного університету 
з’явилася нова скульптура – 
«Голгофа»



Скульптуру відкрили 21 квітня з нагоди Фестивалю професій, який організували у ТНПУ імені Володимира Гнатюка. Як виглядає скульптура і що символізує – читайте у матеріалі 20 хвилин.

У Біблійному саду на території ТНПУ імені Володимира Гнатюка у неділю, 21 квітня, відкрили нову скульптуру «Голгофа». На захід зібралися десятки працівників вишу.





Близько 10.20 розпочалося освячення скульптури священниками. Його провів отець Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Віталій Козак.


– «Голгофа» – це символ страждань та жертовності, який об’єднує нас у часи війни. Це важлива подія для всієї громадськості, особливо у контексті сучасної ситуації в Україні. Скульптура дасть змогу сповнитися новими силами і надією на перемогу правди, – зазначали від вишу напередодні.

Присутні звершили спільну молитву. Далі отець окропив скульптуру та людей освяченою водою.


– Сьогодні ми відкриваємо ще один об’єкт, а саме «Голгофу». Нещодавно ми у цьому Біблійному саду висаджували дерева – усі працівники університету та студенти. І сьогодні посадили ще одне дерево. Адже у церковній традиції Голгофа – це «древо хресне», яке символізує життя. Цей мистецький об’єкт закладений тут, щоби промовляти і говорити до тих, хто приходитиме на це місце. Хрест є зброєю для християнина та знаряддям воскресіння і перемоги над злом. Нехай це дерево у цьому саду завжди надихатиме усіх нас до боротьби, – сказав отець Віталій Козак.

Автором скульптури є митець Роман Вільгушинський. Він скульптор, різьбяр, маляр та освітянин. Працює у галузі монументальної і станкової скульптури. Його мистецький доробок представлений десятками робіт, котрі увічнюють знаменні дати й героїв та викарбовують набожність українського народу. Також Роман Вільгушинський є доцентом кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх викладання у Тернопільському національному педагогічному університеті.

У рамках Фестивалю професій в університеті також організували благодійний ярмарок на підтримку Збройних сил України, виставку робіт образотворчого мистецтва «Дім твоєї творчості» викладачів та студентів кафедри образотворчого мистецтва, дизайну і методики їх навчання, зустріч з працівниками приймальної комісії та адміністрацією ТНПУ, круглий стіл з директорами шкіл і коледжів, флешмоб зі створення найбільшої маскувальної сітки тощо.

На учасників очікували цікаві зустрічі та нові знайомства, інформація щодо особливостей вступної кампанії-2024 до педуніверситету, квести, конкурси, майстер-класи та багато іншого.

Довідка. Біблійний ботанічний сад Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка заснували 15 квітня 2019 року в рамках відзначення 79-ої річниці від дня заснування вишу. Того дня тут висадили більше 15-ти одиниць зелених насаджень та символічний дуб із села Моринці, де народився Тарас Шевченко.

Ідея створення саду належить професору Миколі Барні та викладачам хіміко-біологічного факультету. У рамках проєкту облаштували пішохідні доріжки та алеї для вільного огляду експонатів. Композиційним ядром саду є алеї, які у плані створюють рівнораменний хрест.

На локації висадили рослини, які згадані у Біблії. Біля кожної з них розміщена табличка з їх богословським значенням. Мета Біблійного саду – формувати духовну культуру молоді.


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси