Команда ТНПУ на міжнародному симпозіумі «Роль університетів та науки у сталому регіональному розвитку» в Білостоцькій політехніці за підтримки BUP (ФОТО)

Команда ТНПУ на міжнародному симпозіумі 

«Роль університетів та науки 

у сталому регіональному розвитку» 

в Білостоцькій політехніці за підтримки BUP



21–23 квітня 2024 р. у Білостоцькій політехніці (Польща) відбувся міжнародний науковий симпозіум Baltic Univeristy Programme (BUP) на тему «Роль університетів та науки у сталому регіональному розвитку». У симпозіумі взяли участь представники 6 країн та 14 університетів-членів BUP, які ділилися передовим досвідом стосовно викликів сталого розвитку і форм діяльності університетів для захисту довкілля та адаптації до зміни клімату. ТНПУ представили керівник навчально-наукового центру проєктної та науково-технічної діяльності Юлія Костюк, доцент кафедри загальної біології та методики навчання природничих дисциплін Ірина Чень й асистент кафедри хімії та методики її навчання Оксана Горин.


Команда ТНПУ на міжнародному симпозіумі.
Команда ТНПУ на міжнародному симпозіумі 

Програма симпозіуму передбачала три цикли доповідей про тренди і досвід втілення 17 цілей сталого розвитку на світовому, національному й університетському рівні, відвідання лабораторій, дискусії та «мозковий штурм», зустріч із мером Білостока й численні можливості для нетворкінгу. Особливо цікавим був досвід організаторів – Білостоцької політехніки, яка презентувала власну стратегію сталого розвитку My Green Univeristy.


Зустріч із мером міста Білосток
Зустріч із мером Білостока

Команда ТНПУ представила проєктний та науковий доробок університету в сфері реалізації 17 цілей сталого розвитку. Асистент кафедри хімії та методики її навчання Оксана Горин поділилася поточними результатами проєкту «Пом’якшення наслідків зміни клімату за допомогою передових фітотехнологій для військових земель», який ТНПУ реалізує за підтримки НАТО. Постер «Роль університетів у впровадженні передових фітотехнологій для пом’якшення зміни клімату в рамках проекту НАТО G6094» відобразив співпрацю університетів в рамках NATO SPS Multiyear Research Project G6094, спрямованого на відновлення мілітарно забруднених ґрунтів. Проєктом передбачається створення низьковуглецевої передової фітотехнології з вирощуванням Miscanthus giganteus протягом багаторічного періоду на комплексно забруднених землях з подальшим фізико-хімічним перетворенням відходів біомаси на ґрунтову добавку. Це сприятиме очищенню ґрунтів, покращенню їх якостей на зменшенню вмісту СО2 в повітрі, що, в свою чергу, знижуватиме парниковий ефект.


Представлення наукових напрацювань
Представлення наукових напрацювань

Доцент кафедри загальної біології та методики навчання природничих дисциплін Ірина Чень представила стендову доповідь «Оцінка гідроекологічної ситуації Верхньо-Івачівського водосховища м. Тернопіль із застосуванням апарату нечіткої логіки» (автори: В.В. Грубінко, Г.Б. Гуменюк, В.В. Гуменюк, Т.В. Андрусишин, В.О. Хоменчук, Н.М. Гарматій, І.Б.Чень), що відобразив дослідження сезонної динаміки гідрохімічних показників води Верхньо-Івачівського водосховища та вміст основних забруднювальних речовин (сполук нітрогену, фосфору, нафтопродуктів, фенолів, СПАР). На основі отриманих лабораторних даних в програмі Matlab розробили модель оцінювання якості води, що базується на нечіткій логіці та нейронних мережах.


Групова робота над SWOT-аналізом
Групова робота над SWOT-аналізомГрупова робота над SWOT-аналізом

Нагородження сертифікатами
Нагородження сертифікатамиНагородження сертифікатами

ТНПУ висловлює вдячність Baltic Univeristy Programme та Білостоцькій політехніці за відмінну організацію міжнародного симпозіуму і сподівається на плідну подальшу співпрацю у сфері сталого розвитку.

Навчально-науковий центр
проєктної та науково-технічної діяльності


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси